Švedska prelazi na digitalni novac

Bez autora
Mar 19 2012

Švedska je prva zemlja u Evropi koja je uvela novčanice u službenu upotrebu, a sada je na putu da postane prva zemlja, koja će iz upotrebe izbaciti papirni i kovani novac. U Švedskoj se oko tri posto novčanih transakcija obavlja sa papirnim ili kovanim novčanicama, dok se u celoj evrozoni još devet posto transakcija obavlja ovim putem, a u SAD-u svega sedam posto.U Švedskoj je, primera radi, nemoguće platiti javni prevoz novcem, jer su u upotrebi ili pripejd kartice ili SMS poruke, a postoje čak i gradovi u kojima banke više uopšte ne posluju sa papirnim novcem.

Švedska iz upotrebe izbacuje papirni novacŠvedska je prva zemlja u Evropi koja je uvela novčanice u službenu upotrebu, a sada je na putu da postane prva zemlja, koja će iz upotrebe izbaciti papirni i kovani novac.

U Švedskoj se oko tri posto novčanih transakcija obavlja sa papirnim ili kovanim novčanicama, dok se u celoj evrozoni još devet posto transakcija obavlja ovim putem, a u SAD-u svega sedam posto.

U Švedskoj je, primera radi, nemoguće platiti javni prevoz novcem, jer su u upotrebi ili pripejd kartice ili SMS poruke, a postoje čak i gradovi u kojima banke više uopšte ne posluju sa papirnim novcem. Takođe, neke verske ustanove su prešle na digitalno poslovanje, pa donacije primaju preko elektronskih kartica koje izdaju banke.

Preduslov prelaska na digitalni novac je stvaranje mogućnosti da se nešto plaća anonimno, jer je neprihvatljivo da iza svake transakcije pojedinca ostaje jasan elektronski trag. Takođe, mnogima je neprihvatljivo da izdavaoci kartica, a to su uglavnom banke, od svake pojedinačne transakcije ostvaruju neku proviziju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik